Εξωτερικά μοιάζει με ένα οποιοδήποτε άλλο φρούτο, όμως κρύβει κάτι πολύ σημαντικό.
Μοιάζει με φραγκοσυκιά, ωστόσο στη γεύση του είναι σαν βραστή πατάτα ή ψωμί, ιδιότητα από την οποία πήρε και το όνομά του.
Το αρτόδεντρο (επίσης γνωστό ως «ούλου») το βρίσκει κανείς στη Χαβάη, στη Σαμόα ή την Καραϊβική, και έχει μεγάλη διατροφική αξία.
Ένας αρχαίος μύθος από τη Χαβάη αφηγείται την ιστορία του θεού Κου, ο οποίος λέγεται ότι έσωσε την οικογένειά του από την πείνα, θάβοντας τον εαυτό του στο έδαφος και έτσι δημιουργήθηκε το αρτόδεντρο.
Είναι πλούσιο σε ενέργεια από τους υδατάνθρακες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και διαθέτει περισσότερο κάλιο από 10 μπανάνες μαζί.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Τροπικό Βοτανικό Κήπο (NTBG), πάνω από το 80% των υποσιτισμένων του κόσμου ζουν σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές, εκεί που το αρτόδεντρο θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και να αντέξει για χρόνια.
Οργανώσεις όπως η Global Breadfruit και το Ινστιτούτο Breadfruit NTBG είναι αφιερωμένες στην προώθηση του συγκεκριμένου φρούτου.
Κάθε δέντρο που φυτεύεται και θα βγάλει αυτούς τους καρπούς είναι ένα βήμα προς την καταπολέμηση της πείνας: έτσι σχολίασε ο Τζος Σνάιντερ, γεωπόνος και συνεργάτης της Global Breadfruit. Ο ίδιος συνεργάζεται με φορείς για να αναπαράγει όσο το δυνατόν περισσότερα αρτόδεντρα και να τα εξάγει στις φτωχές χώρες του κόσμου.
Τα αρτόδεντρα, που εισήχθησαν στην Αϊτή, ταΐζουν τουλάχιστον 1.000 ορφανά κάθε μέρα!
Πηγή: toxwni.gr