Το στρες δεν είναι κακό ούτε επικίνδυνο αρκεί να μην είναι υπερβολική ή αδιάκοπη η εκδήλωσή του. Είναι μια φυσική ψυχολογική και οργανική αντίδραση στις προκλήσεις ή στις αλλαγές.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 τρόπους καταπολέμησης του στρες:
• Βρείτε τα γεγονότα που σας δημιουργούν στρες και ανακαλύψτε τρόπους για να τα αποφύγετε. Αναθεωρήστε την τακτική που ακολουθείτε για τα συνηθισμένα προβλήματα και προλάβετε τις αντιδράσεις των άλλων.
• Προσπαθήστε να μην αφοσιώνεστε υπερβολικά σε κάτι. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα: μοιράστε αρμοδιότητες όπου μπορείτε. Οργανωθείτε, θέστε προτεραιότητες και φτιάξτε καταλόγους . Αποφασίστε τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα και αφήστε τις άλλες δουλειές για αργότερα. Ο προγραμματισμός βοηθάει στην αποφυγή του πανικού και σας δίνει την αίσθηση έλεγχου . Αν τελειώνετε κάθε θέμα χωριστά το σύνολο θα σας φανεί πιο εύκολο. Έτσι θα αναγνωρίσετε τις πραγματικές προτεραιότητες.
• Προσπαθήστε να μην συσσωρεύετε προβλήματα με την ελπίδα ότι θα λυθούν από μόνα τους. Το να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις και το να λαμβάνετε τις κατάλληλες αποφάσεις είναι προτιμότερο από το να έχετε συνεχώς στη σκέψη σας τα ιδία προβλήματα.
• Κάντε ένα διάλειμμα και ασκηθείτε λίγο καθημερινά, ακόμα και να πρόκειται μόνο για μια μικρή βόλτα. Η άσκηση βοηθά στην διάλυση των ορμονών του στρες και αναζωογονεί τον εγκέφαλο.
• Τρωτέ κανονικά και υγιεινά : αποφεύγετε τα βιαστικά, μικρά γεύματα , τον καφέ, τα τσιγάρα και τα έτοιμα φαγητά. Το σώμα σας χρειάζεται τα σωστά <<καύσιμα>> για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας.
• Μάθετε γρήγορες τεχνικές χαλάρωσης, όπως το σταδιακό σφίξιμο του κορμιού και τη χαλάρωση του στη συνέχεια με τη βοήθεια δύο βαθιών αναπνοών. Μείνετε μόνοι για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα για βαθύτερη ψυχολογική και φυσική χαλάρωση, όπως η γιόγκα και η αυτοσυγκέντρωση.
• Αφιερώστε χρόνο κάθε εβδομάδα για να κάνετε αυτό που σας ευχαριστεί. Δείτε μία ταινία, βγείτε για φαγητό με τους φίλους, ζωγραφίστε, κεντήστε. Κάντε οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν περιλαμβάνει εξαναγκασμό ή ανταγωνισμό, αλλά μόνο ευχαρίστηση.
• Προσπαθήστε να αναπτύξετε μία αίσθηση προοπτικής σχετικά με τις πιέσεις που δέχεστε και σκεφτείτε τις αλλαγές. Αντί να τα βλέπετε σαν απειλές, ψάξτε τις ευκαιρίες, τις νέες εμπειρίες και τις γνώσεις.
• Αναζητήστε βοήθεια και συμβουλή, αν νιώθετε ότι την έχετε ανάγκη. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με φίλους σας, την οικογένεια, τους συνεργάτες ή με επαγγελματίες συμβούλους. Αν αντιμετωπίζετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, θα μπορείτε να ενταχθείτε σε μία ομάδα με τα μέλη της οποίας θα μοιράζεστε εμπειρίες και τεχνικές για τη μείωση του στρες.
• Μείνετε μακριά από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και από τη μακροχρόνια χρήση καταπραϋντικών και ηρεμιστικών φαρμάκων. Το αλκοόλ έχει κατασταλτικές ιδιότητες και τα φάρμακα θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα, αλλά όχι την αίτια.
By Elena Panou
Διαβάστε επίσης: